Categories
Sauna informatie Sauna nieuws

Saunatherapie die jouw geestelijke gezondheid verbeteren kan

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijden er wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen van alle leeftijden aan depressies, waarvan de meeste vrouwen zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie voegde eraan toe dat deze depressies de belangrijkste oorzaak was van allerlei functiebeperkingen, verschillende ziekten en zelfs tot zelfmoord kan leiden. Ongetwijfeld wordt een depressie tegenwoordig een steeds vaker voorkomende ziekte, maar het is ook één van de meest onopgeloste issues in grote delen van de wereld.

Volgens de Columbia University in de Verenigde Staten neemt depressie toe in dit land, en dan het snelst onder jongeren. Deze personen aarzelen veelal om hun geestelijke gezondheidsproblemen met leeftijdsgenoten te delen, uit angst dat ze hierdoor worden veroordeeld of geëtiketteerd.

Een ontspannende ontsnappingstaktiek

We moeten echter allemaal een verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hiervoor zou je wellicht een ontspannende ontsnappingstaktiek van mogelijke stress in het leven kunnen toepassen in een warme en stille ruimte, ook wel een sauna genaamd.

Hoewel diverse onderzoeken onomstotelijk hebben aangetoond dat saunatherapie wonderen doet voor de gezondheid van het hart, het beheersen van de bloeddruk, gewichtsverlies en zelfs huidproblemen, benadrukken sauna experts eveneens dat sauna’s de beste manier zijn om jouw stress weg te zweten. Hieronder kan je de voordelen van een sauna bad voor jouw mentale gezondheid nog wat verder uitgewerkt zien.

Het snijdt je van de wereld af

Mensen die met depressie en angst te maken hebben, en goed tegen warmte kunnen, krijgen regelmatige saunasessies voorgeschreven. Het is namelijk gebleken dat dagelijkse saunasessies tot ontspanning leiden en evenzo een positief effect op de geestelijke gezondheid hebben. Dit omdat je, volgens research, even ontsnapt aan de onzekerheden en complexiteiten van de buitenwereld.

Het verlaagt de cortisol

Cortisol is het belangrijkste stresshormoon van ons lichaam. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat dagelijkse saunasessies de cortisolspiegel in het lichaam verlagen. Als gevolg hiervan wordt stress en angst verminderd. Bovendien vermindert het overmatige zweten tijdens de sessie ook het gevoel van frustratie en verhoogt het een gevoel van ontspanning.

Maakt beta-endorfines vrij voor pijnverlichting

Wist je dat zware activiteiten pijn kunnen veroorzaken die een emotionele stress kan veroorzaken, waardoor het lichaam op zijn beurt natuurlijke pijnverlichtende stoffen aanmaakt? Beta-endorfines zijn de natuurlijke pijnstillers van het lichaam.

Het is een interessant gegeven dat de blootstelling aan hitte tijdens een saunasessie het lichaam alsook enigszins belast, zodat het tot de afgifte van deze endorfines aangemoedigd wordt, iets wat vervolgens leidt tot een aanzienlijke vermindering van pijn.

Produceert diverse euforische hormonen

De reden dat veel mensen aan een depressie beginnen te lijden, is omdat ze geen vreugde in hun leven kunnen vinden. Saunasessies kunnen, als gevolg van de hittestress op het lichaam, saunagangers door het vrijkomen van bepaalde hormonen een gevoel van euforie geven. Dit kan mensen met een depressie aanzienlijk helpen. Wees dan ook niet verbaasd als jij bij jezelf opmerkt dat jij je over het algemeen een stuk gelukkiger voelt na regelmatige saunasessies.

Stap om al deze redenen regelmatig de sauna binnen met als enige doel een flinke ontspanning, en de rest… dat wordt dan ook mentaal geregeld!