Categories
Accessoires Featured

De beste sauna accessoires om je spa ervaring te verbeteren

Het baden in een sauna is één van de populairste wellness activiteiten. Hoewel deze fijne ervaring heel simpel bereikt kan worden en er niet echt een speciale uitrusting voor nodig is, zijn er wel tal van accessoires die jouw sauna sessie aangenaam kunnen verbeteren, zodat deze nog verjongender en ontspannender zal worden.

Teiltjes en emmers

Sauna teiltjes en emmers zijn belangrijke saunatoebehoren. Het belangrijkste doel hiervan is om het water vast te houden dat tijdens het baden gebruikt zal worden om damp te creëren. Deze damp is essentieel tijdens het baden en helpt mee de huidporiën te reinigen.

Zonder het gebruik van water kan de saunabader niet van een echte sauna ervaring genieten. Deze teiltjes en emmers worden traditioneel van grenen-, sparren- of ceder hout vervaardigd. Omdat warmte na verloop van tijd houtschade kan veroorzaken, zijn er tevens uitvoeringen met een plastic voering beschikbaar, waardoor er lekkages voorkomen worden.

Pollepels en dompelaars

Dit zijn absoluut essentiële accessoires om aangenaam en veilig te saunabaden. Een lepel water over de saunastenen spatten zorgt immers voor damp en een unieke sauna sfeer. Denk eraan om altijd een sauna pollepel te gebruiken om water op de rotsen in een saunakachel te gooien.

Want door een pollepel te gebruiken, houd jij jouw hand uit de buurt van de stoom en voorkom je daarmee mogelijke brandwonden. Met behulp van een pollepel kun je de hoeveelheid water die jij op de saunastenen gooit regelen en daarmee de luchtvochtigheid in de sauna aanpassen. De beste varianten worden volgens de kenners volledig met de hand van grenen- en beukenhout gemaakt.

Saunahoed of muts

Een saunahoed is een heel belangrijk item op je accessoirelijst. Hoge temperaturen in de sauna kunnen jouw haar namelijk beschadigen, dus moet het beschermd worden. Een sauna muts is van wol gemaakt en helpt de temperatuur van het haar en de hoofdhuid te reguleren. Het is alsook een stijlvol element, want die hoedjes zijn er in verschillende vormen en soorten verkrijgbaar.

Thermometers, hygrometers en timers

Een thermometer is een uiterst belangrijk accessoire dat helpt om de temperatuur in de sauna te volgen. Het is heel belangrijk om de juiste temperatuur te weten om te zien wanneer de sauna klaar is om erin te baden of het te warm wordt. De thermometer moet boven of naast de saunakachel worden geplaatst.

Hygrometers worden gebruikt om tijdens het baden de luchtvochtigheid in de sauna te meten. Het geeft aan of de lucht te droog of te vochtig is en laat je de luchtvochtigheid aanpassen. Met sauna timers kunnen de baders de tijd bijhouden die ze in de sauna hebben doorgebracht. Omdat het gevaarlijk is om jouw polshorloge in de saunaruimte te gebruiken, kan de sauna timer een handige accessoire zijn.

Aroma’s en geurtjes

Aroma’s en speciale geuren kunnen jouw sauna ervaring evenzo verrijken en zo de combinatie van een aromatherapie met een saunabad mogelijk maken. Voeg de geur aan het water toe dat je op rotsen gooit en geniet met de hete stoom van dit aroma.

Er bestaan twee soorten aroma’s: een geconcentreerd vloeibaar aroma dat rechtstreeks aan het water in jouw sauna emmer toegevoegd kan worden, en een droog aroma. Een droog aroma moet vóór het baden bereid worden, maar het stelt jou in staat om rechtstreeks vanaf natuurlijke bronnen een geur te creëren.

Hoofdsteunen en kussens

Dit zijn behoorlijk belangrijke items in de sauna. Ze zorgen er immers voor dat het hoofd comfortabel kan rusten en ontspannen. Een hoofdsteun is harder en hoger, terwijl een kussen zachter en kleiner is. Kussens hebben een wasbare buitenlaag en zijn veelal met twee soorten materiaal gevuld: natuurlijk carex gras of een synthetisch materiaal.

Hakenrek

Een hakenrek wordt meestal gebruikt om jouw badhanddoeken of kleding veilig aan op te hangen. Ze worden meestal in de buurt van de saunaruimte geplaatst. Grotere hakenrekken zijn handig wanneer jij de badervaring met familie en vrienden deelt. Vervaardigd van hout passen ze natuurlijk bij de saunaruimte en alle andere accessoires.

Saunagarde

Een saunagarde, ook wel vihta in Finland genoemd en venik in Rusland, is een heel speciale sauna accessoire. Voor veel saunabaders is het een verplicht item. Een garde is een bos van jonge boomtakjes die gebruikt worden om een ​​speciale massage in de sauna te geven.

Een massage met een saunagarde bevordert namelijk een betere doorbloeding, reinigt de huid en verrijkt deze met een nog betere gezondheid. Zo’n garde geeft een aangenaam aroma in de lucht af en voegt zo ook een beetje aromatherapie toe. Ze worden van verschillende boomsoorten gemaakt, maar de populairste zijn berken, eiken en eucalyptus.

Sauna honing

Het gebruik van speciale saunahoning helpt de huidporiën te openen en het zweten te verhogen, wat tot een betere reiniging van de huid en het lichaam leidt. Honing verbetert de genezing van kleine wondjes op de huid, onderdrukt ontstekingen en helpt pijnlijke spieren te verlichten. Deze saunahoning wordt in de sauna of daarna aangebracht.