In dit Sauna Centre blogartikel gaan we lichtelijk in op het bouwen van jouw eigen sauna. Het geeft je een idee van de vaardigheden en de materialen die er nodig zijn om elke fase van deze klus te voltooien.
Welke mogelijkheden zijn er om jouw eigen sauna te bouwen?
Er worden door de eigenaren waarschijnlijk meer sauna’s zelf gebouwd en geïnstalleerd dan door (andere) professionals.
Er is een enorm aanbod aan modulaire sauna’s. Dit zijn voorgemonteerde panelen die vaak simpelweg in elkaar schuiven en klikken of er zijn specifieke saunakits beschikbaar waarbij de huiseigenaar wat meer van het werk zelf doet. Bij een saunakit kan het zijn dat je zelf een aantal montagewanden moet bouwen, maar dan levert de kitleverancier de rest van het houtwerk voor jouw specifieke maat aan.
Sommige mensen houden van het idee om hun eigen sauna helemaal zelf te bouwen en het kan inderdaad een behoorlijk bevredigende ervaring zijn, wat betekent dat het ontwerp compleet van jezelf kan zijn. Plus de benodigde vaardigheden zouden niet direct buiten het bereik van een redelijk ervaren doe-het-zelver moeten liggen.
Binnen of buiten?
Traditioneel was een sauna een aparte hut buiten het huis, dus het bouwen van je eigen sauna in jouw tuin is volkomen natuurlijk. Een buitensauna kan uiteindelijk iets meer kosten vanwege de weersbestendigheid en misschien de aanleg van water- en elektriciteitsvoorzieningen naar deze locatie.
Aan de andere kant laat een buitensauna jou gemakkelijker, voor een echte traditionele sauna ervaring, een houtkachel installeren.
Heb je geen tuin of wil jij jouw sauna liever binnenshuis bouwen, ook dan heb je heel veel mogelijkheden. Sauna’s zijn licht van gewicht en de materialen die je gaat gebruiken zijn gemakkelijk mee te nemen, zodat je persoonlijke sauna net zo goed in de kelder of in een nis op zolder kan staan.
Sauna’s kunnen alsook in grootte variëren, van heel klein voor één persoon tot een ruimte dat veel meer personen tegelijk kunnen delen. De meeste thuissauna’s zijn van een omvang die voor 4 personen geschikt is.
Vloeren en muren
Voor een binnensauna is de bestaande vloer prima. Misschien wil je het op dezelfde wijze betegelen zoals je een badkamer zou doen. Als je echter buiten bouwt, dan moet je er zeker eerst een goede betonnen fundering leggen.
Het is niet nodig om een vloerafvoer in jouw sauna te plaatsen. Commerciële en openbare sauna’s hebben ze soms wel, maar enkel om het schoonmaken gemakkelijker te maken. Als de vloer van je sauna nat wordt, dan gooi je waarschijnlijk te veel water op de stenen.
Een vlondervloer boven de tegels zal comfortabel zijn om op te staan.
De muren hoeven maar 2 meter hoog te zijn, want een hoog plafond heeft geen zin en een hoger plafond zal de energie verspillen die nodig was om deze te verwarmen.
Het is gemakkelijker om de bedrading in dit stadium aan te brengen, hoewel jij beter een gekwalificeerde elektricien kan gebruiken om daadwerkelijk de verwarming en de verlichting aan te sluiten.
Deuren en ramen
Saunadeuren gaan om veiligheidsredenen altijd naar buiten open. De standaardafmetingen van een saunadeur is ongeveer 60 x 180 cm, en het is veel beter om een kant-en-klaar saunadeur te kopen dan er zelf eentje te maken. De handgreep op de deur moet van hout zijn en er moet een wrijving of magnetische deurvergrendeling zijn, plus het is overduidelijk dat de deur niet op slot kan.
De ramen in een sauna hoeven enkel maar van enkel gehard glas gemaakt te zijn met voldoende ruimte in het kozijn om uit te zetten.
De muren bekleden plus de banken bouwen
De wanden van een sauna zijn meestal in een horizontaal of verticaal ontwerp bekleed met behulp van tong- en groefplanken van sparren, esp, elzen, beuken of ceder hout. De tong- en groefplanken moeten met spijkers onder een hoek aan de basis van de tong van elke plank bevestigd worden, zodat de volgende plank over de spijkerkop voorbij gaat om deze uit het zicht te onttrekken.
Nadat de muren bekleed zijn, is het de hoogste tijd om de saunabanken te installeren. Er zijn bij vele leveranciers kant-en-klare bankjes verkrijgbaar die vooraf gemaakt worden en ter plaatse op maat worden gezaagd.
De meeste saunabanken zijn in een tweelaagse, bovenste en onderste bankindeling gerangschikt, zodat de personen de temperatuur kunnen kiezen die het beste bij hen past. Waarbij de onderste bank is iets koeler is dan de bovenste.
De banken moeten lang genoeg zijn zodat iemand zich kan prima kan uitstrekken en gebouwd met openingen tussen de planken zodat de lucht ertussen circuleren kan.
Ventilatieopeningen en verlichting
De meeste sauna’s hebben slechts twee ventilatieopeningen nodig om de warmte gelijkmatig en de lucht fris te houden.
Een inlaatopening wordt ofwel laag bij de saunakachel geplaatst of er blijft een luchtspleet onder de saunadeur. De uitlaatopening bevindt zich in de buurt van het plafond en heeft mogelijk een soort bediening om evenzo de warmte te reguleren.
Het is belangrijk om een prettige verlichting in de sauna te plaatsen, want dat heeft een groot effect op de ontspanning en het plezier. Saunalampen moeten dusdanig ingebouwd zijn dat ze perfect bestand zijn tegen de hitte en vochtigheid in een sauna. Een enkel lampje is veelal al prima, maar misschien wil je er liever meer gebruiken. Verlicht de sauna echter niet te veel.
De verlichting kan het beste door een gediplomeerd elektricien bevestigd worden.
Je sauna verwarmen
Als jij een sauna met een houtkachel bouwt, dan kun je die zelf volgens de instructies van de fabrikant installeren. Als jij daarentegen een sauna bouwt die verwarmd wordt door een elektrisch warmte-element of op infrarood, dan zou je daarvoor met een gekwalificeerde elektricien contact op kunnen nemen om deze apparatuur correct aan te sluiten.