Categories
Accessoires

Saunahanddoek vs. Hamamdoek: welke is beter?

Veel mensen denken dat een saunahanddoek hetzelfde is als een hamamdoek, maar niks is minder waar. De twee verschillen wel degelijk. Hieronder uitgebreid uitleg.

De hamamdoek

De hamamdoek staat ook wel bekent als Turkse badlaken. De meeste hamamdoeken dienen daardoor ook als omslagdoek of droogdoek, velen gebruiken ze echter ook als sjaal of picknick deken. Je kunt dus wel vaststellen dat ze multifunctioneel zijn. Maar zijn ze dan ook wel echt geschikt als sauna doek? Het stofweefsel is vaak dunner dan een saunahanddoek wat van badstof is gemaakt, hierdoor nemen ze het vocht minder goed op.

Uiteraard heeft elk voordeel ook zo zijn nadeel en vice versa. Een voordeel van de hamamdoek is wel dat het lichtgewicht is en omdat het dunner is zal het ook veel minder plek in beslag nemen in je tas in vergelijking tot een saunahanddoek dat van badstof is. Bovendien is een hamamdoek vaak haar zachtheid niet zo gauw kwijt in vergelijking tot handdoeken die na intensief gebruik en wassen niet meer pluizig zijn. Wat een grote nadeel van de hamamdoek is, is het feit dat het minder goed vocht opneemt. Dus hou dat vooral in je achterhoofd wanneer je naar de sauna gaat.

De saunahanddoek

De saunahanddoek of saunakilt is een wikkeldoek dat vaak een klittenband en een elastiek heeft. Dit is erg handig. Hierdoor heb je zelf de regie in de hand. De klittenband zorgt ervoor dat de saunahanddoek goed op z’n plek blijft en niet afzakt. Ook zijn de meeste saunahanddoeken gemaakt met een kleine insteekzak zodat je eventueel spulletjes met je mee kunt nemen.

De meeste saunahanddoeken zijn gemaakt van badstof katoen, badstof droogt goed op, ademt en is lichtgewicht. Je lichaam is dankzij de saunahanddoek binnen een mum van tijd kurkdroog. Ook is katoen een stuk vriendelijker voor je huid en het milieu. Wellicht kan dat ook een factor zijn om eerder een saunahanddoek te kopen dan een hamamdoek. Daarnaast is de saunahanddoek geschikt voor dames en heren, de meeste zijn uniseks.

De saunahanddoek is lang genoeg waardoor je zeker weet dat alle intieme zones goed bedekt zijn. Het is namelijk heel erg belangrijk dat het laken groot genoeg is om op te liggen of zitten maar ook om jezelf mee te bedekken. Dit valt nogal eens tegen met hamamdoeken, die zijn lang niet altijd groot genoeg.

Conclusie

Met alle bovenstaande informatie in acht genomen vinden wij een saunahanddoek een stuk prettiger om mee te nemen naar de sauna. Ons voorkeur gaat daarom ook uit naar een saunahanddoek dat van 100% katoen is gemaakt. Bij het merk Ponchy worden de saunahanddoeken met de handgemaakt in Nederland, duurzaam dus! Ben je op zoek naar een dames saunahanddoek, kijk dan eens op Ponchy.nl.